Naturstensmurning & Jordkällare

Ett nygammalt, hållbart och ekologiskt alternativ värt att bevara!

Valv-fardigt-insida-text

Med rötter från 1700-talet, då potatisen gjorde sitt breda intåg i Sverige, blev jordkällaren ett oslagbart lagringsutrymme för våra förfäder. Då Länsstyrelsen i Västra Götalands län de senaste åren fått in många förfrågningar på hur dessa unika byggnationer ska bevaras och restaureras, uppstod en stark efterfrågan av denna kompetens. Eftersom ett generationsglapp i detta hantverk bidragit till att denna kunskap nästan dött ut, så togs beslutet att satsa på att utbilda fyra hantverkare i Västra Götalands län i naturstensmurning för jordkällare.

kursintygVi är otroligt stolta över att en av dessa är vår egen Knut Knutsen som precis avslutat sin utbildning på området!

Knut har murat och restaurerat många naturstensmurar, typ hus grunder, under flera år och ville fördjupa sig i hantverket. Knut har utbildat åtta stycken i kistemureri och naturstensmurning åt Göteborgs universitet utbildning i landskapsvård.

”Det jag generellt gillar med naturstensmurning är utformningen och utmaningen i att ingen sten är den andra lik. Jag gillar det hållbara materialet och att jordkällaren är ett bra ekologiskt alternativ där ingen ström behövs för att hålla en sval temperatur.
Jag tycker att det är viktigt att bevara det gamla .”

Att jordkällaren är ett energismart, hållbart och naturligt lagringsalternativ råder det ingen tvekan om. Temperaturen är dessutom självreglerande och håller ca 7-8 grader Celsius året om. Förutom lagring av mat är de även ypperliga som vinkällare.

En jordkällare kan ha flera konstruktioner beroende på lokal tillgång på sten.
Jordkällaren vi restaurerade under kursen var uppbyggd i tre delar; En stödmur där bak, en kistemur i front och valvmuren. Jordkällarens framdel ska kunna rasa utan att valvet rasar. Ofta byggs jordkällaren in i en kulle eller liknande i terrängen och har ca 50 cm jord ovanpå sig. Valvet i den här jordkällaren vägde mer än tio ton.

Kanske kommer nybyggnationen av jordkällare att återkomma i modern tappning i dagens samhälle, där trenden är att allt mer fokus läggs på ekologiska och energismarta lösningar? Kanske vill du bevara och reparera din befintliga jordkällare? Kanske vill du ha en naturstensmurad husgrund?

Oavsett om du vill bygga en ny jordkällare, reparera din gamla eller är intresserad av naturstensmureri så är du varmt välkommen att höra av dig till oss!

REFERENSER - NATURSTENSMURNING

  • Restaurering av jordkällare

    Restaurering av jordkällare

    En jordkällare kan ha flera konstruktioner beroende på lokal tillgång på sten. Den här jordkällaren som vi restaurerade var uppbyggd i tre delar; En stödmur där bak, en kistemur i front och valvmuren. Jordkällarens framdel ska kunna rasa utan att valvet rasar.